15-07-07

Martin Davies, Mrs. Hudson en de Roos van Malabar.

davies_malabarDe kerstdagen zijn in aantocht en "de hoogste authoriteiten" doen een beroep op Sherlock Holmes om een grote robijn, de Roos van Malabar, te bewaken. De edelsteen is door de maharadja van Malabar aan koningin Victoria geschonken, op voorwaarde dat de steen enkele dagen wordt tentoongesteld in het Blenheim hotel. Maar tijdens de kerstperiode zal ook de Grote Salmanazar in London optreden, een illusionist en goochelaar, wiens optredens in de hoofdsteden van Europa samenvallen met opmerkelijke juweeldiefstallen. En dan is er nog ook Miss Lola del Fuego, de beroemde danseres, die samen met de Grote Salmanazar zal optreden. Terwijl de theaterliefhebbers het hoofd verliezen en London geteisterd wordt door sneeuwstormen, is er gelukkig nog Mrs. Hudson, de huishoudster van Sherlock Holmes, die het hoofd koel houdt, ook wanneer de zwaarbewaakte Roos van Malabar verdwijnt.

Na een eerste pastiche op de verhalen van Sherlock Holmes en Dr. Watson (Mrs. Hudson en de vloek van de geesten), heeft Martin Davies een tweede verhaal geschreven over de huishoudster van de beroemde bewoner van Baker Street. Ook ditmaal is het Davies gelukt om de toon en de geest van de verhalen van Conan Doyle te treffen. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Flotsam ("Flottie"), het keukenhulpje. In de keuken van Baker Street blijkt een parallel universum te bestaan, in alle kalmte bestuurd door Mrs. Hudson. Knechtjes en boodschappenjongens, adellijke telgen en notarissen staan haar ter beschikking. Want Mrs. Hudson weet wat "networking" is! Een ogenschijnlijke verdwijning trekt haar aandacht, en terwijl boven Holmes en Watson zich verbeelden de Roos van Malabar te bewaken en vervolgens op te sporen, is het in werkelijkheid Mrs. Hudson die de opsporingen in de goede richting stuurt vanuit de keuken. Davies heeft een meesterlijke pastiche afgeleverd. Holmes wordt met lichte ironie op zijn nummer gezet, en de principes van de dokter Watson worden met humor onder vuur genomen. De sfeer van het Victoriaanse London en de kerstdagen is precies goed. Een ontspannend boek, maar misschien kan je het toch maar beter lezen tegen het einde van het jaar.

Martin Davies, Mrs. Hudson en de Roos van Malabar. Oorspronkelijke titel: Mrs. Hudson and the Malabar Rose. Archipel, Amsterdam-Antwerpen, 2005. 300 blz.

11:25 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.