17-07-07

Carl Zimmer, Waar komen we vandaan ?

Zimmer_Waar komen we vandaanDe Amerikaanse wetenschapsjournalist Carl Zimmer brengt met Waar komen we vandaan ? een stand van zaken over het onderzoek naar de oorsprong van de mens. Vertrekkend van onze oudste voorouders (Sahelanthropus tchadiensis), vertelt Zimmer een chronoligisch verhaal. Twee miljoen jaar geleden verschijnt Homo erectus, en daarmee begint de geschiedenis van de mens. Een mens die op twee benen leert lopen, werktuigen gaat maken en later ook kunst, en die tenslotte, in verschillende migratiegolven, Afrika zal verlaten en uitzwermen over de hele wereld. Waarbij andere mensensoorten, zoals Homo neanderthalensis, in de verdrukking komen en uiteindelijk uitsterven.

Zimmer heeft zijn best gedaan om alle vondsten tot en met 2005 in een coherent verhaal te verwerken. Vroeger was het prehistorisch onderzoek bijna volledig gebaseerd op (sporadische) vondsten van menselijke gebeenten. De laatste jaren speelt de studie van het menselijk DNA echter een grote rol, vooral bij het vaststellen van de migratieroutes uit Afrika. Ook die evolutie in het onderzoek komt in het boek ter sprake. Zimmer is realistisch genoeg om zijn overzicht met de nodige voorzichtigheid te presenteren. Immers, één nieuwe vondst kan onze stamboom weer door elkaar gooien. Ook heikele punten, zoals de vraag wanneer en waarom onze voorouders rechtop zijn gaan lopen, komen aan bod. Zimmer is ook niet bang om vooruit te kijken. In het laatste hoofdstuk speculeert hij over waar we heen gaan. Misschien, zegt Zimmer, zal de biologie niet het volgende stadium van de menselijke evolutie sturen. Het boek is rijkelijk en in kleur geïllustreerd, met goed grafieken en aparte stukjes waarin speciale topics als de reconstructie van skeletten, DNA, het ontstaan en de evolutie van taal en genetische manipulatie worden uitgelegd. Het enige minpuntje is de niet altijd vlekkeloze vertaling.

Carl Zimmer, Waar komen we vandaan ? Oorspronkelijke titel:Smithsonian Intimate Guide to Human Origins. Standaard Uitgeverij/Nieuw Amsterdam/Madison Press Books, Antwerpen/Amsterdam, 2006. 176 blz.

19:59 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

kawabata Jaren geleden las ik een boek van Kawabata over theeceremonies.PRACHTIG....
Misschien moet ik jouw boek ook eens gaan lezen,al ligt Kluun nu op me te wachten,en Oscar vd.Boogaard

Gepost door: liene | 18-07-07

De commentaren zijn gesloten.