08-08-07

Peter de Waard, Een eigenzinnig koninkrijk. Cultuurwijzer voor het Engelse leven.

dewaard_eigenzinnig koninkrijkPeter de Waard is sinds 2000 correspondent voor de Nederlandse Volkskrant in het Verenigd Koninkrijk. In Een eigenzinnig koninkrijk heeft hij zijn verwachtingen en vaststellingen naast elkaar gelegd en een balans opgemaakt. Voor de Waard viel het weer mee, de mensen tegen. "Want wonen in Engeland is iets heel anders dan er vakantie houden". Daarom deze kleine handleiding voor het omgaan met de ongeschreven regels van de Engelse samenleving. En dat deze handleiding nodig is blijkt al in het eerste hoofdstuk, met als ondertitel: zeg nooit meer How do you do. We hebben het zo wel geleerd op school, maar de Engelsen gebruiken het ondertussen niet meer (ze zeggen How are you of simpelweg Hello of Hi). Dan komt de klassenmaatschappij aan bod, de Britse humor, tuinieren, in de rij staan en natuurlijk het weer. Andere hoofdstukken gaan over stand en platteland, hoe een huis verwerven, het onderwijs, werken en vrije tijd, verkeer en vervoer. Het belang van de pub wordt uitvoerig beschreven: "Elke grote gebeurtenis in Groot-Brittanniƫ begint en eindigt in de pub". De pub is immers de laatste hoeksteen van het Britse sociale leven, wat weer bevestigd werd bij de recente overstromingen, toen de slachtoffers massaal naar de pub trokken, omdat ze hun huis niet meer in konden. Verder gaat het over eten en mode, sport en cultuur, politiek, ziekte en misdaad, religie en sex, titels en taal.

Ik heb dit boek met veel genoegen gelezen. De auteur is een scherp waarnemer en in alle hoofstukken zitten goed geobserveerde Britse eigenaardigheden. Die vrolijke wetenswaardigheden worden afgewisseld met nuchtere kennis, die je nodig hebt om in het Verenigd Koninkrijk te overleven. Wie van plan is om zich aan de overkant van het Kanaal te vestigen, kan zich al voorbereiden door dit boek te lezen. Het is wel vanuit een exclusief Nederlands standpunt geschreven, zodat hier en daar een vals noot klinkt (als een door de Britten gebrouwen lager niet kan tippen aan een Nederlandse pils, wat moeten we ons daar dan bij voorstellen?). Bij het boek hoort een website, www.eigenzinnigkoninkrijk.nl, die regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe stukjes.

Peter de Waard, Een eigenzinnig koninkrijk. Cultuurwijzer voor het Engelse leven. Bert Bakker, Amsterdam, 2005. 304 blz.

21:00 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.