12-08-07

Stef Penney, De tederheid van wolven.

penney_detederheidvanwolvenAngus Ross en zijn vrouw zijn uit Schotland weggetrokken ten gevolge van de Highland Clearances. Ze hebben zich gevestigd aan de Dove rivier boven Toronto. In hun leven gebeurt niet veel bijzonders tot die winterdag in 1867, wanneer Mevr. Ross het levensloze lichaam van een buurman, Laurent Jammet, vindt. De man is op brutale wijze vermoord. Bovendien is hun aangenomen zoon Francis op ongeveer hetzelfde tijdstip verdwenen. Dat is voldoende voor de agenten van de Hudson Bay Company om hem als verdachte te beschouwen. De Company, de grootste werkgever van de streek, treedt immers op als ordehandhaver, bij afwezigheid van enig ander gezag. Ondertussen duikt de halfbloed Mohawk-indiaan William Parker op. Ook hij wordt als verdachte gezien, en voorlopig in een schuur opgesloten. Mevr. Ross, die niet kan geloven dat haar zoon een moordenaar is, zoekt steun bij Parker en vertrekt met hem in het spoor van haar zoon. Ze vinden Francis in een nederzetting van Noorse fundamentalisten. Francis heeft het spoor van de echte moordenaar gevolgd, maar het weer verloren. Om Francis vrij te pleiten besluit Mevr. Ross, samen met Parker, achter de moordenaar aan te gaan. Ondertussen volgen ook de agenten van Company de sporen. Het wordt een race tegen de tijd en het weer.

Met de De tederheid van wolven heeft Stef Penney een complex boek geschreven. Je zou het kunnen beschouwen als een detectiveverhaal of een western, maar het is veel meer dan dat. De auteur heeft een heel aantal verhaallijnen in het boek gelegd, die door en naast elkaar lopen, zodat een complex geheel ontstaat. Sommige verhaallijnen, zoals het verhaal van Line, vond ik overbodig; andere leiden dan weer nergens naar. Daarnaast is een grote rol weggelegd voor het desolate landschap van het noorden van Canada. De zoektocht en de relatie die daarbij ontstaat tussen Mevr. Ross en William Parker vond ik het beste deel van het boek. Met mevr. Ross heeft Penney een sterk karakter met een duister verleden bedacht. Parker daarentegen heeft iets stereotieps: een stoere maar zwijgende macho, met een eigen erecode. Andere thema's in dit boek zijn: de positie van de indianen (en dan vooral de mogelijkheid dat zij schrift zouden hebben, waardoor de blanken hun oordeel radikaal zouden moeten wijzigen), godsdienst (de Noorse fundamentalisten), ecologie (sommige dieren zijn door de voortdurende jacht uitgeroeid), eenzaamheid en de daaruit volgende geestelijke en morele aftakeling, recht en rechtsonzekerheid, en daarmee samenhangend, de positie van de Hudson Bay Company. Samengevat: een sterk boek, met enkele zwakkere punten, maar zeker de moeite waard.

Penney won met haar boek de Costa First Novel Award en vervolgens ook de Costa Book of the Year Award 2006. Het boek is een hele prestatie: net als Mevr. Ross heeft Penney pleinvrees, en ze deed al haar research in de British Library, en niet ter plaatse. Op mostlyfiction kan je een (Engelstalig) stukje van het boek lezen. Overigens plant Penney een ander boek over het verleden van Mevr. Ross.

Stef Penney, De tederheid van wolven. Oorspronkelijke titel: The Tenderness of Wolves. Prometheus, Amsterdam, 2006. 438 blz.

11:30 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.