15-08-07

William McDonough & Michael Braungart, Cradle to Cradle. Remaking the Way We Make Things.

McDonough Braungart_cradle to cradle Het zal voor de meesten onder ons wel duidelijk zijn dat we niet verder kunnen blijven produceren en consumeren, zoals we nu doen. In Cradle to Cradle pakken McDonough en Braungart dit probleem op fundamentele wijze aan. Daarbij gaan ze uit van de stelling dat ecologie en industrie niet noodzakelijk vijanden hoeven te zijn. Wel moeten we de manier veranderen waarop producten worden ontworpen. En wel zo dat bij het einde van hun gebruik, dingen kunnen dienen als biologische of technische "voedingsstoffen". De huidige groene praktijk, en dan vooral het recycleren, vindt geen genade in de ogen van de auteurs. Recycleren bestempelen ze als "downcycling", omdat gerecycleerde dingen niet ontworpen zijn om gerecycleerd te worden en omdat slechts een beperkt deel herbruikt wordt. Na zo'n downcycle kunnen de bestanddelen helemaal niet meer herbruikt worden. Daarom moeten dingen "eco-effectief" ontworpen worden; op zo'n manier ontworpen dat ze gemakkelijk terug kunnen gebruikt worden, zonder dat ze enige schade veroorzaken, en tevens kost-efficiënt zijn. Het begrip afval verdwijnt daardoor volledig; afval wordt voedsel. Een voorbeeld: door daken te beplanten wordt niet alleen de warmte in het gebouw beter gereguleerd, maar gaat het dak ook langer mee én wordt er zuurstof aangemaakt. Bij afbraak kan men de aarde en de planten recupereren in een nieuwe levenscyclus. Of neem het boek zelf. Het is gemaakt van polypropyleen, voelt aan als papier, kan mee in bad en kan toch gemakkelijk opnieuw gebruikt worden.

Baanbrekend, zo mag je dit boek wel noemen. De auteurs zetten de huidige ontwerp- en productiegewoonten volledig overboord. In hun filosofie moet je naar de volledige levenscyclus van een product kijken, en dit al van bij het ontwerp. De auteurs zijn visionairs en gaan daarom soms wel wat kort door de bocht. Grote ondernemingen, die met hun bedrijfje in zee zijn gegaan (Ford, Nike, Volvo, BASF) worden opgehemeld voor hun pionierswerk, terwijl het toch dezelfde ondernemingen zijn die aan de basis van de huidige praktijken liggen. In de visie van McDonough en Braungart hoeven we helemaal niet minder te produceren en consumeren, een stelling waar wel wat vraagtekens bij mogen geplaatst worden. Het boek gaat uit van een heel optimistische visie, maar zal die visie overleven in het geglobaliseerde kapitalisme van de 21ste eeuw? Cradle to Cradle is in ieder geval een boek dat aanzet tot nadenken, al is het dan in de eerste plaats gericht op grote ondernemingen en industriëlen.

William McDonough is architect en van 1994 tot 1999 decaan van de University of Virginia's School of Architecture. Michael Braungart is scheikundige, werkte verschillende jaren voor Greenpeace en was één van de mede-oprichters van de Duitse Groenen. Beide heren hebben nu een onderneming (McDonough Braungart Design Chemistry) die hun principes in praktijk brengt. Ondermeer de Chinese overheid is zeer geïnteresseerd. McDonough en Braungart werken aan een Chinees dorp, dat ontworpen werd volgens hun filosofie: de huizen worden gemaakt uit ongebakken aarde en strobalen.

William McDonough & Michael Braungart, Cradle to Cradle. Remaking the Way We Make Things. North Point Press (Farrar, Straus and Giroux), New York, 2002. 196 blz. Beschrijving op Librarything. Bijkomende verwijzingen op Wikipedia.

18:23 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Cradle to cradle seminarie (12/10/2007) JCI Genk nodigt u graag uit voor een innoverend seminarie rond duurzaam ondernemen
Het Cradle-to-Cradleprincipe in de praktijk: ‘Waste is Food’
Op vrijdag 12 oktober zal de Limburghal in Genk (België) het decor zijn voor nieuwe eco-industriële denkpatronen.

Hier staat de Cradle-to-Cradletheorie van de professoren Braungart en McDonough centraal. Deze filosofie stelt dat al
het afval dat we produceren, moet kunnen dienen als grondstof voor een nieuw product. Fictie of een nieuwe
industriële revolutie? JCI Genk stelt speciaal voor de ondernemers een interactief seminarie voor.

Programma en inschrijvingen via www.doing2015.be

Gepost door: Dirk Bosmans | 07-10-07

De commentaren zijn gesloten.