16-09-07

The Complete Stories of Truman Capote.

capote_completestoriesDeze verzameling van alle kortverhalen van Truman Capote verscheen ter gelegenheid van zijn tachtigste geboortedag. De twintig verhalen, geschreven tussen 1943 en 1982, zijn: The Walls Are Cold, A Mink of One's Own, The Shape of Things, Jug of Silver, Miriam, My Side of the Matter, Preacher's Legend, A Tree of Night, The Headless Hawk, Shut a Final Door, Children on Their Birthdays, Master Misery, The Bargain, A Diamond Guitar, House of Flowers, A Christmas Memory, Among the Paths to Eden, The Thanksgiving Visitor, Mojave en One Christmas. Drie van deze verhalen heb ik al kort besproken, toen ik Breakfast at Tiffany's las. De zeventien andere verhalen kunnen in enkele thematische groepen gebundeld worden.

Zo zijn er wat we de stadsverhalen zouden kunnen noemen, verhalen die in het verlengde liggen van Capote's vroegste roman Summer Crossing. Sommige van die verhalen vond ik minder goed, zoals A Mink of One's Own en The Bargain, die beide hetzelfde thema behandelen (een vrouw wordt opgebeld door een oude vriendin, die aan lager wal is geraakt en haar haar bontjas wil verkopen). De beste vond ik Miriam (een alleenstaande vrouw begint haar verstand te verliezen, of toch niet), The Headless Hawk (relaties in de kunstwereld), Master Misery (een dokter koopt dromen) en Among the Paths to Eden (een weduwnaar wordt op het kerkhof aangesproken door een vrouw, die op zoek is naar een echtgenoot).

En dan is er de groep van verhalen die in het zuiden van de Verenigde Staten gesitueerd is, en waarvan een deel ook autobiografisch is. Jug of Silver gaat over een kleine kruidenier die zijn nieuwe concurrent bestrijdt door een grote glazen fles met muntjes te laten vullen. Wie weet hoeveel muntjes in de fles zitten, krijgt het geld. De fles heeft een enorme aantrekkingskracht op een schooiertje. In My Side of the Matter wordt een man zo goed als gevangen gehouden door zijn schoonfamilie. Preacher's Legend gaat over een oude neger die twee jagers aanziet als Christus en een engel. In Children on Their Birthdays verschijnt op een goede dag Miss Bobbitt in een dorpje. Het meisje, dat overloopt van zelfvertrouwen, is naar eigen zeggen op weg om het te gaan maken in de showbizz, maar tijdelijk even gestrand in het dorp. In The Thanksgiving Visitor en One Christmas vinden we de figuren uit A Christmas Memory terug. Capote noemde deze laatste verhalen "nostalgic fictions"; hij is de jonge Buddy die zijn kwelgeest moet uitnodigen voor een feest of die zijn vader in New Orleans moet gaan bezoeken.

Alle verhalen zijn dus niet even goed, maar de meeste halen een meer dan behoorlijk niveau. De beste behoren bij de top van de Engelstalige kortverhalen. Het zal wel geen toeval zijn dat het juist de autobiografische verhalen zijn, die bij die topverhalen horen. Capote kon schrijven en dat merk je in deze verhalen. Psychologisch zijn ze goed getroffen, en Capote kan in enkele bladzijden een bijzondere atmosfeer oproepen of je in een bepaalde stemming brengen. Deze kortverhalen zijn niet zo bekend als Capote's langere romans, maar dat is ten onrechte. Ik vond ze alleszins de moeite waard.

The Complete Stories of Truman Capote. Random House, New York, 2004. 300 blz.

19:40 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.