06-11-07

Nieuws.


Wie van poëzie houdt, moet eens een kijkje nemen op Famous Poets and Poems. Op deze website staat werk van meer dan 628 dichters. De meeste zijn Angelsaksische auteurs, maar een korte zoektocht leverde ook vertalingen van 26 gedichten van Anna Achmatova, 19 van Josip Brodsky, 104 van Rainer Maria Rilke en 151 van Friedrich von Schiller op. Je kan zoeken op dichter, op gedicht of op thema. Verder is er een dichter van de maand, een gedicht van de maand, en een top 50 van gedichten. Een handige site om nieuwe dichters te leren kennen. Alleen spijtig van de opdringerige, knipperende reclame-banners en advertenties.

De Nederlandse schrijver A.F. Th. van der Heijden heeft de AKO-literatuurprijs gewonnen, al voor de tweede keer. Ditmaal won hij met Het schervengericht.

Franse prijzen nu. Gilles Leroy heeft de Goncourt gewonnen met een deels verzonnen biografie van Zelda Fitzgerald, getiteld Alabama Song. Zelda was de vrouw van de bekende Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald (The Great Gatsby).

De Renaudot ging dan weer naar een outsider, Daniël Pennac, met Chagrin d'école. Ditmaal een echte autobiografie, over Pennac's schooljaren, en hoe hij - als domkop van de klas - werd gered door een prof literatuur en vervolgens door het lezen van boeken.

Het toekennen van die Franse prijzen ging weer gepaard met heel wat gekonkel, zoals te lezen op een blog van de krant Le Monde.

19:54 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.