07-12-07

Stephen King, On Writing. A Memoir of the Craft.

stephen king_On WritingIk heb nog nooit een boek van Stephen King gelezen, maar wel al eens een film gezien, die gebaseerd was op zijn werk, zoals The Green Mile. Een fan van horror zal ik wel nooit worden; Poe is mijn grens. Ik weet natuurlijk dat King ontzettend populair is, en veel boeken verkoopt, maar ook dat sommige critici op hem neerkijken. Daarom intrigeerde dit boek mij. Ik was benieuwd wat King te vertellen had over zijn vak.

On Writing bestaat uit vier delen. In het eerste deel beschrijft King zijn leven, van zijn jeugd als zoon van een alleenstaande moeder tot en met de eerste successen. Daarbij spaart hij zichzelf niet, en vertelt openlijk over zijn drank- en drugsverslaving. Je kan in die autobiografie ongetwijfeld de eerste aanzetten tot zijn latere werk vinden, maar ik vond zijn levensloop toch niet zo opmerkelijk. Veel Amerikanen zouden ongetwijfeld een soortgelijke levensbeschrijving kunnen voorleggen.

Deel twee gaat dan echt over schrijven. King blijft hier met beide voeten op de aarde. Zijn raadgevingen zijn aan de eenvoudige kant, maar wel effectief. Opmerkelijk toch hoe een schrijver, die door een bepaalde kritiek verguisd wordt, bijna meeslepend kan schrijven over onderwerp en werkwoord. King doorspekt zijn uiteenzetting met voorbeelden en dingen die hij zelf geleerd heeft. Zoals deze goede raad van een uitgever: "Second draft is first draft minus 10%." Ook vertelt hij hoe hij werkt: aan een bureau in een hoek van de kamer, met de deur dicht, zodat hij niet gestoord kan worden. Of waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, met als voorbeeld het ontstaan van Carrie.

In het derde deel vertelt King over het verkeersongeval in juni 1999, waarbij hij bijna om het leven kwam. Hij werd op een landelijke weg in Maine aangereden door een man in een vrachtauto, vloog door de lucht, en brak een heleboel beenderen en zijn schedel. Zijn toestand was zo ernstig dat hij per helicopter naar een groot ziekenhuis werd gevlogen, omdat het ziekenhuis waar hij per ambulance naar toe was gevoerd, de gecompliceerde breuken niet aan kon. Dit is ongetwijfeld het pakkenste deel uit het boek.

Deel vier gaat dan weer over schrijven. Hier toont King een eerste versie van een verhalende passage, en hoe hij die aanpakt bij een tweede lezing. Niets wereldschokkends, maar instructief. Tenslotte krijg je nog een lijstje met de beste boeken die King in de laatste drie, vier jaar gelezen heeft.

Fans van King zullen ongetwijfeld deel een en drie verslinden. Voor alle anderen: als je een ongewoon boek van een gestereotypeerde schrijver wil lezen, of je bent geïnteresseerd in schrijven (zoals bloggers zouden moeten zijn), dan moet je dit boek zeker lezen. Het is goed geschreven en amusant, al neemt King wel eens al te veel vloeken in de mond. Om in de stemming te komen, kan je hier al enkele uitreksels lezen.

Stephen King, On Writing. A Memoir of the Craft. Scribner, New York, 2000. 288 blz. In het Nederlands uitgegeven onder de titel Over leven en schrijven bij Luitingh-Sijthoff.

21:22 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: nonfictie |  Facebook |

Commentaren

Stephen King Ben een grote fan van King. Heb bijna alles van hem gelezen. Een meesterwerk is "De donkere Toren" . Het bestaat uit zeven boekdelen.
King blijft mijn grote voorbeeld.
Groetjes van adripa!

Gepost door: adripa | 08-12-07

De commentaren zijn gesloten.