26-12-07

J.R.R. Tolkien, Brieven van De Kerstman.

tolkien_brievenKerstmanIeder jaar, van 1920 tot 1943, stuurde Tolkien een brief aan zijn kinderen, die zogezegd afkomstig was van de Kerstman. Tolkien schreef ze eigenhandig, illustreerde ze met tekeningen van de Noordpool, het huis van de Kerstman of de Noordpoolbeer. De omslagen kregen eigen ontworpen postzegels van de Noordpool, en kwamen toe via de schoorsteenpost of later via een bevriende postbode. De eerste briefjes zijn kort, maar vanaf 1925 worden ze langer en introduceert Tolkien de Noordpoolbeer. Deze ijsbeer is de onhandige en beetje luie helper van de Kerstman en stuurt ieder jaar de boel weer in het honderd. Zo steekt hij de ganse voorraad noorderlicht voor twee jaar in één keer aan, waardoor de maan in vieren breekt en het maanmannetje op de Noordpool valt (en er het jaar nadien geen noorderlicht is). Het grappige is dat Tolkien de commentaren van de Noordpoolbeer toevoegt aan de brieven, maar dan in een ander handschrift. De brieven vertellen over het weer aan de Noorpool, de ongelukjes van de Noordpoolbeer of de strijd tegen de kabouters, die het huis van de Kerstman willen veroveren. Gelukkig krijgt de Kerstman de hulp van legers elfen, en zo worden de kabouters - hopelijk voor tientallen jaren - verdreven. Op het einde van de reeks worden de brieven voor een deel geschreven door Ilbereth, de elfen-secretaris van de Kerstman en levert de Kerstman ook commentaar op de Tweede Wereldoorlog.

Sommigen zien in deze brieven verre voorlopers van gebeurtenissen en figuren uit de Lord of the Rings. Zo zou de aanval van de kabouters de oorlog tussen de elfen en de kabouters in Middle Earth vooraf schaduwen. Ik zou daar niet te veel aandacht aan besteden. De brieven op zich zijn leuk, de illustraties aardig en de verhaaltjes zijn natuurlijk voor kinderen geschreven. Het beste is dan ook om ze voor te lezen. Volwassenen kunnen dan weer genieten van de weergave van de originele brieven, van de rotstekeningen die de Noordpoolbeer vond, of van het alfabet van de kabouters. Zorg er wel voor dat je de recentste uitgave vindt, want die is vollediger dan de vorige.

Op de website van de New York Times kan je een slideshow van illustraties uit het boek bekijken.

J.R.R. Tolkien, Brieven van De Kerstman. Oorspronkelijke titel: Letters from Father Christmas. De Boekerij, Amsterdam, 2005. 112 blz.

17:34 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.