16-01-08

Kjell Genberg, Brug naar Malmö.

genberg_brugnaarmalmoDit is het derde boek over de Zweedse commissaris Arnold Nyman. Niet onbelangrijk om weten, want het boek borduurt voort op de vorige twee. De succesrijke Nyman is om politieke redenen van Göteborg overgeplaatst naar Malmö, of zoals de Deense politie zegt: het oostelijke district van Kopenhagen. Wat meteen aangeeft dat Malmö een erg on-Zweedse stad is, en dat Nyman er zich niet thuisvoelt. Nyman zit thuis en wordt slechts opgeroepen als alle andere manschappen bezet zijn. Op een dag wordt hij naar een molen aan de rand van de stad gestuurd, waar een wandelaar iets verdachts zou gezien hebben. Nyman ondekt een lichaam in de kelder van de molen, duidelijk een moord. Ondertussen geraken de gebeurtenissen in Malmö in een stroomversnelling. Niet alleen is er het verdachte overlijden van een vooraanstaand burger, maar een oude bekende van Nyman is opgedoken in de stad. Het gaat om niemand minder dan de maffia-leider Toomas Ostroz. Ostroz is op de vlucht voor zijn eigen organisatie en wil alleen maar met Nyman spreken. Waarop de leiding in Malmö Nyman in allerijl terughaalt.

Kjell Genberg was mij een onbekende Zweedse auteur. Het blijkt een veelschrijver te zijn die, naast zgn. literaire thrillers, ook historische romans en enkele jeugdboeken heeft geschreven, 200 in totaal. De reeks over commissaris Nyman verscheen in Zweden onder een pseudoniem en daarmee weet de ervaren lezer hoe laat het is. Genberg neemt in dit boek te veel hooi op zijn vork. Er lopen wel drie of vier verhaallijnen door elkaar, die niet allemaal samenkomen op het einde. Bovendien voegt Genberg daar nog een liefdesgeschiedenis bij, en wel in de finale van het verhaal. Dat einde, op zich al ongeloofwaardig, wordt snel afgehaspeld. Goede punten dan weer voor de karakters, alhoewel ze mekaar haast voor de voeten lopen. Nyman is een eigenzinnige en wat tegendraadse figuur, weduwnaar, met een dochter die dokter in opleiding is. Ook de maatschappelijke betrokkenheid, die we kennen van andere Scandinavische auteurs, ontbreekt niet, in casu mensenhandel en witteboordcriminaliteit. Enfin, een niet onaangename middenmoter, maar ook niet meer dan dat. Zeker geen literaire thriller, maar eerder ontspanningslectuur. Leuk voor wie Zuid-Zweden kent.

Kjell Genberg, Brug naar Malmö. Oorspronkelijke titel: Rockad med drottning. de Rode Kamer, z.p., 2007. 301 blz. Je kan het eerste hoofdstuk downloaden onder de vorm van een pdf-bestand.

20:05 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: scandinavische detective |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.