27-01-08

Peter d'Hamecourt, Russen zien ze vliegen. Een reis van communisme via perestrojka naar Poetinisme.

hamecourt_russenPeter d'Hamecourt ging in 1989 als correspondent van onder andere de NOS, de VRT en het Algemeen Dagblad naar Moskou. Juist op tijd om een bewogen periode in de geschiedenis van Rusland vanop de eerste rij mee te maken. De perestrojka en glasnost van Gorbachov, de chaos en het wilde kapitalisme onder Jeltsin, de stabilisering onder Poetin, tot en met het institutionalisering van het Poetinisme, d'Hamecourt brengt van deze politieke gebeurtenissen verslag uit. Maar hij ondervindt ook de moeilijkheden van het dagelijkse leven. En ook die beschrijft hij in deze columns: de prijsstijgingen, de schaarste, de Georgische groenteboeren, de verdrijving van diezelfde groenteboeren in een campagne tegen "zwarten" (mensen uit de zuidelijke deelstaten van de vroegere Sovjet-Unie), de drankzucht en de pogingen van de Staat om althans de illegale drank uit te bannen (wegens te veel sterfgevallen), de dienstplicht en de (vaak dodelijke) terreur waaraan groentjes bloot staan in het Russische leger, de gewoonte om op de feestdag van de doop van Christus in de Jordaan in de bevroren meren en rivieren te gaan zwemmen, de georganiseerde misdaad, het feit dat de brandweer in Moskou zijn verdieping in geval van brand niet kan bereiken (d'Hamecourt woont op het 21ste en de ladders gaan maar tot de 16de verdieping), geen onderwerp is d'Hamecourt te gek. Daarnaast bericht hij ook over de ontwikkelingen in de vroegere Sovjet republieken die nu onafhankelijk zijn, en over Afghanistan. Alle columns bij elkaar geven dan ook een mooi overzicht van de recente Russische geschiedenis.

Wie zich voor Rusland interesseert moet dit boek beslist lezen. Zoals d'Hamecourt zelf schrijft, Rusland houdt niet op te verbazen. Russen blijken toch een heel apart slag mensen. De meesten zijn na zeventig jaar communisme alle initiatief verleerd, en wachten op de Staat. Dat is één van de redenen van het slagen van het Poetinisme. (een andere is de slechte herinneringen die de meeste Russen aan de periode van tsaar Boris). d'Hamecourt verwacht weinig heil van Poetin, want deze blijft in de eerste plaats een KGB-man. Ondertussen proberen de gewone mensen te overleven, onder andere door massaal groenten te kweken op hun datcha's. En terwijl de ruimte-ingenieurs meesterlijk improviseren en kosmonauten halsbrekende toeren uithalen in de ruimte, slagen de wegenwerkers er maar niet in de putten in de wegen te dichten. Een land met zoveel contrasten, daar moet je wel boeiende stukjes over kunnen schrijven. d'Hamecourt is daar aardig in geslaagd. Zijn columns zijn vlot geschreven, en met de nodige humor.

Een interview met de auteur over dit boek kan je bekijken op de website van de VARA. d'Hamecourt schrijft ook af en toe een stukje in zijn weblog op de site van de VRT.

Peter d'Hamecourt, Russen zien ze vliegen. Een reis van communisme via perestrojka naar Poetinisme. Conserve, Schoorl, 2007. 428 blz.

12:03 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nonfictie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.