06-02-08

Diane Wei Liang, Het oog van jade.

wei liang_oogjadeMei Wang is 28 en heeft net haar eigen zaak geopend in Beijing. Omdat privé-detectives verboden zijn in China, noemt ze zich informatieconsulente. Mei heeft zelfs een medewerker, een gewezen bouwvakker uit de provincie. Ze heeft ook een eigen appartementje en een autootje. Dat is zowat het hoogste wat een alleenstaande jonge vrouw in China kan bereiken. Of neen, het kan nog beter, zoals de zus van Mei bewijst. Die staat namelijk op trouwen met een rijke zakenman en wentelt zich in luxe. Op een dag verschijnt een vriend van Mei's moeder op kantoor. Hij wil dat Mei op zoek gaat naar oudheden uit de tijd van de Han-dynastie. Tijdens de Culturele Revolutie zijn veel musea verwoest en geplunderd door Rode Gardisten. Nu duiken er museumstukken op in de illegale handel, want antiek mag het land niet verlaten. Mei moet op zoek naar een antieke kom en een zegel, het oog van jade. Het onderzoek is nog maar net gestart wanneer Mei's moeder een hersenbloeding heeft en in allerijl afgevoerd wordt naar een ziekenhuis. Daardoor nemen de gebeurtenissen een onverwachte wending, en komt het verleden van Mei's ouders weer aan de oppervlakte.

Dit boek wordt aangekondigd als het eerste in een reeks met Mei Wang als privé-detective. Maar Diane Wei Liang heeft duidelijk moeite om te beslissen welke richting ze met het boek uit wil: detective of Chinese chick-lit. De intrige is dan ook dunnetjes uitgesponnen, en moet alleen maar dienen als achtergrond voor wat de schrijfster echt bezighoudt, en dat zijn de persoonlijke, amoureuze en andere, lotgevallen van haar heldin. Mij niet gelaten, maar zet de potentiële lezer dan niet op het verkeerde been. Anders is het lang wachten op enige spanning, die er uiteindelijk dan toch niet komt. Niet dat dit een slècht boek is. Het geeft een goed beeld van hoe er in het nieuwe China aan toegaat: de nieuwe rijken, de oude gedragsregels, illegale handel, illegale immigranten uit de provincie, corruptie, machtsmisbruik en de naweëen van de Culturele Revolutie. Wel slecht is de passage waarin de oude liefde van Mei opduikt. Dan wordt het verhaal bepaald melig. Maar een detectiveverhaal? Neen, dat is het niet.

Diane Wei Liang werd geboren in het jaar van de Culturele Revolutie. Ze studeerde aan de universiteit van Beijing, maar werd gedwongen het land te verlaten vanwege haar deelname aan het studentenprotest van Tien An Men. Ze woont nu in Engeland. Het begin van Het oog van jade kan je hier lezen (Engelse versie).

Diane Wei Liang, Het oog van jade. Oorspronkelijke titel: The Eye of Jade. Luitingh-Sijthoff, Amsterdam, 2007. 254 blz.

20:49 Gepost door Marko Ramius in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.